Bresc BV

Paprika

Paprika

De Latijnse naam van paprika luidt: ‘Capsicum Annuum’. De groente (dat is paprika) komt van oorsprong uit de tropische en subtropische streken van Midden-Amerika. Columbus heeft tijdens zijn ontdekkingsreis door Amerika bij de Indianen kennisgemaakt met de paprika. Zij gebruikten de paprika gemalen door hun voedsel. Door de scherpe smaak dacht Columbus dat het een soort peper was. Hij bracht de paprika mee naar Europa. In Engeland wordt de paprika daarom nog altijd pepper of bell pepper genoemd.

In Europa staat de paprika bekend als groente uit de Balkan. Paprika was daar al heel lang populair voordat hij in de rest van Europa bekend werd. Nu past paprika in elke wereldkeuken!

Paprika's zijn er in allerlei kleuren en vormen. Zo zijn er rode, oranje, gele en groene paprika's, puntpaprika's en snackpaprika's. Net als andere groentesoorten bevat paprika veel vezels en voedingsstoffen en weinig calorieën. De rode paprika bevat twee maal zoveel vitamine C als de groene paprika. De rode paprika is ook zoeter van smaak. 

Paprika kun je gebruiken in veel verschillende recepten. Je kan paprika bijvoorbeeld gebakken of gegrild eten, in een roerbakgerecht of rauw in een salade. 


De kleuren

Afhankelijk van het ras kleurt de groene paprika rood, geel of oranje. Dit duurt ongeveer 2 tot 3 weken. Er groeien per jaar ongeveer 60 paprika’s aan één plant. De paprikaplant kan een hoogte van drie tot vier meter bereiken. Dagelijks snijden medewerkers van een teeltbedrijf rijpe vruchten met de hand van de plant af. 

Gezonde paprika's

 In de kas doet de paprikateler er alles aan om de natuur in balans te houden. Schadelijke insecten worden bestreden door hun natuurlijke vijand, een insect dat door de teler in de kas wordt uitgezet. Dit betekent dat allerlei beestjes het een ideale leefomgeving vinden: van mijten en lieveheersbeestjes tot en met kwikstaartjes die er hun nestjes bouwen. De kas is daarmee niet alleen een paradijs voor de paprika, maar ook voor vele beestjes. En dat allemaal om de paprikaplant op natuurlijke wijze in optimale gezondheid te houden en het gewas te beschermen. 

Gerechten

Paprika's zijn verkrijgbaar in verschillende kleuren namelijk, rood, oranje, geel en groen. Elke paprika heeft daarbij ook zijn eigen smaak. Ze zijn heerlijk om rauw te eten als snack (snackpaprika) maar ook goed te verwerken in een gerecht. Met paprika kan je verschillende kanten op, van wokgerecht tot soep. Paprika is enorm veelzijdig. Laat je inspireren door onze gerechten!